Пауър йога е сравнително нов стил йога практика. Самото наименование подсказва за динамика, енергия, сила…но нека името да не ви плаши… тя е много повече от това.

Въпреки, че Пауър йога е създадена на основата Ащанга йога в нея се включват и елементи от Бикрам йога и Айенгар йога, хатха йога, виняса йога флоу, пранаяма, баланс. Тя ни дава гъвкавост и извайва тялото по много елегантен начин, учи ни на издръжливост, упоритост и търпение.

Красотата на практиката е в нейното изпълнение. В това, че не знаеш какво следва, а изчакваш инструкциите на водещия. Вниманието е изцяло ангажирано върху настоящия момент с мисъл към следващото движение.

Основната отличителна черта е, че при нея няма точна последователност на асаните. Това означава, че упражненията в две последователни посещения, могат да бъдат напълно различни. Друго, с което се различава от класическата хатха йога е, че отделните пози са свързани една с друга чрез плавен преход т.нар. „поток, преливане – флоу“. Може да има повторения, задържане, но цялата последователност от движения е обединена в една форма, „ флоу“, който може да се изпълнява няколко пъти последователно. Идеята е да успеем да се потопим изцяло в практиката, в позата, да ангажираме ума, да комбинираме дишане и движение.

Малко повече информация:

–         Пауър йога е модерен , осъвременен вариант на йога, който е удачен за активни хора, нуждаещи се от динамично физическо натоварване. Тя укрепва тялото, прави го силно и издръжливо, повишава мускулния тонус, повишава имунитета на организма, заздравява и подобрява подвижността на ставите, подобрява кръвообращението и храносмилането, повишаване устойчивостта на организма към умора тревоги и депресии, прави ни жизнени, енергични и щастливи. Пауър йога премахва токсините чрез потта и засилва имунната система.

–         Този вид Йога може да се практикува с цел освобождаване на тялото от стреса и напрежението в мускулите, за антицелулитна терапия, изгаряне на калории, за стягане на коремните и други мускули на тялото. Чрез различните асани се развива сила и издръжливост, използвайки собствената тежест на тялото, засилва се имунната система и се активира горенето на излишните мазнини, подобрява се концентрацията и волята. Практикуването й осигурява пълно зареждане на тялото с енергия и сила. Освен това изпълняващият я получава усещане за вътрешен мир и спокойствие на всеки един мускул от тялото.

Комбинациите могат да бъдат структурирани, така че да са подходящи и за хора, които не са се занимавали до момента с йога и в бъдеще да се трансформират спрямо нуждите и възможностите на практикуващия.

„Започнах да се занимавам с йога през 2003г. в „Хридая“. За мен йога е начин на живот. Тя е изкуството, в което успях да намеря своето място. Тя е нещо ценно и незаменимо, точно както въздуха, който дишам. Благодарение на йога откривам красотата в малките неща, наслаждавам се на настоящия момент, виждам смисъл във всяко преживяване било то лошо или добро и смятам, че тя ме прави по-добър човек и определено промени моя вътрешен и външен свят.” – Лили

Изготви от различни източници: Лиляна Цветкова

 Телефон за контакт: 0899542075 – Лиляна Цветкова